Vi på One tycker att begreppet ”hälsa” är väldigt intressant! Vad är god hälsa egentligen och hur fixar man det?  Några av de faktorer som vi ju alla vet är viktiga för att vi ska må bra är schysst mat, hyfsad sömn, rörelse/motion, några nära relationer, möjlighet till skratt, lek och glädje samt avbrott från stress. Men när det väl händer, att man ändå känner sig tröttare, lite håglös och deppig, har brist på energi, svårt att koncentrera sig, är snorig och förkyld osv – vad kan man göra för att stötta sig själv?

Egenvård är spännande och kan ske med små, enkla medel. Visste du t.ex. att den vanliga matkryddan oregano innehåller eteriska oljor med antibakteriella effekter, så en kopp oreganote när man känner av halsen kan göra susen? Eller att några droppar Johannesörtstinktur i juicen, kan bidra till att man slappnar av och känner sig lite mindre orolig, stressad och deppig? Om man blanda ett örtvatten av apelsin med några droppar eterisk olja av Pepparmynta och Petitegrain, så vips har man en härlig rumsspray som kan hjälpa till att öka fokus och koncentration.

Något som man också sett på senare år och nu forskar mycket i är magens roll för vår hälsa! En stor del av vårt immunförsvar finns i mage och tarm och man har konstaterat att ”bakteriabalans” i magen är en stor hälsofaktor.

En längre stressperiod, en antibiotikakur, influensa eller annan sjukdom mm kan störa den här känsliga balansen. Hur hjälper man då sin mage tillbaka på banan? T ex genom att äta yoghurt och fil som innehåller magvänliga bakterier, exempelvis Lactobacillus acidophilus och Bifidobacterium lactis. Man kan också köpa sk probitotika och själv blanda det i sin kost. Att äta fibrer av olika slag som ger tarmen lite ordentligt arbete är även det väsentligt för magens hälsa.

Kroppsvårdsbehandlingar av olika slag kan också vara ett stöd för hälsan – det minskar spänningar i kroppen, hjälper till att föra ut skräp- och slaggprodukter, drar ner stresshormontillverkningen samt ökar halten av må-bra-hormonet oxytocin. För att bara nämna några av de positiva effekterna.

Stäng meny